Koopakte en het financieringsvoorbehoud


Gaat u een huis kopen met voorbehoud van financiering dan moet u er aan denken dat u zich houdt aan de regels zoals afgesproken in de koopakte. Het klinkt vrij logisch en toch gaan veel mensen de bietenbrug op omdat de koopakte en het financieringsvoorbehoud niet met elkaar kloppen. Ik leg het je uit.

Koopakte en het financieringsvoorbehoud
Koopakte en het financieringsvoorbehoud

Voorbehoud financiering € 450.000 dan hypotheekaanvraag € 450.000 maximaal

Stel dat u een woning te koop ziet staan voor € 375.000,-. U doet een hoger bod van € 450.000,- onder voorbehoud van financiering. Dit betekend dat u daarna geen hogere hypotheek kan aanvragen dan € 450.000,-. Verkopers hebben u gekozen voor het totaalplaatje. Gaat u zaken wijzigen dan kiezen verkopers snel voor een andere partij. Stel u heft de koopakte getekend en u vraagt een hypotheek aan van € 500.000,- en u krijgt een afwijzing? Deze afwijzingsbrief vermeld een hypotheekaanvraag die is afgekeurd van € 500.000 -..

De verkopers gaan hier niet mee akkoord omdat u € 450.000 heeft afgesproken. Wellicht denkt u wat een flauwekul? Er zijn ook kopers die € 450.000,- bieden met een lager voorbehoud van financiering van € 400.000,-. Ze hadden dan zeker daar voor gekozen, een andere koper. Waarom?

Minder kans op afwijzing bij lager bedrag hypotheek

Hoe lager het bedrag aan hypotheek u aanvraagt des te minder kans op een afwijzing. U moet niet vergeten dat de maximale hypotheek afhankelijk is van de taxatiewaarde. Gaat u dus hoger bieden dan betekend dat dat u meer eigen geld nodig heeft. U gaat namelijk na de aankoop de woning pas inventariseren. Wij gaan altijd vooraf een indicatie maken van de taxatiewaarde. Zorg dus dat het bedrag aan voorbehoud van financiering dat u afspreekt in de koopakte dat deze klopt met de hypotheekaanvraag. Minder mag wel meer nooit, u riskeert een boete van 10% van de aankoopsom.

Om al het gezeur rond het voorbehoud van financiering van tafel te vegen is het handiger om een verzekerd bieden af te sluiten. Bieden zonder voorwaarden maar wel verzekerd. Gaat de hypotheek niet door dan betaald onze verzekeraar de boete.